Datum objave: 03. 05. 2016.

Mnoga istraživanja pokazala su da je visok unos voća povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, većina ih je bila provedena na stanovnicima zapadnih zemalja. Stoga je u najnovijem istraživanju utjecaj unosa voće ispitan na populaciji Kine, za koju je poznato da unosi znatno manje ove bitne skupine hrane nego, primjerice, populacija SAD-a, koja je ionako poznata po niskom unosu voća.

U istraživanju je sudjelovala impresivna brojka od 512 891 zdrave osobe dobi 30 -79 godina. Ispitanici su na početku istraživanja trebali detaljno bilježiti svoj dnevni unos voća, a potom su bili praćeni narednih sedam godina.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su svakodnevno jeli svježe voće, u usporedbi s onima koji ga nisu jeli ili su ga jeli rijetko, imali znatno niži krvni tlak i razinu šećera u krvi, kao i niži rizik od srčanog i moždanog udara. Dnevni unos od samo 100 g svježeg voća bio je povezan sa jednu trećinu nižim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Povezanost višeg unosa voća s nižim rizikom od bolesti srca i krvnih žila tako se među kineskom populacijom pokazala znatno čvršćom nego među populacijom zapadnih zemalja, a smatra se da je razlog navedenom općenito niži unos ove skupine hrane u Kini, kao i njena češća konzumacija u svježem, neprerađenom obliku.

Izvor: New England Journal of Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari