Antonia Vlašić

Datum objave: 20. 09. 2021.

Konzumacija pola šalice oraha dnevno dovoljna je da snizi LDL kolesterol kod starijih osoba, pokazala je nova studija koju su proveli istraživači u Kaliforniji.

Prethodna istraživanja su pokazala kako svi orašasti plodovi, a posebice orasi, smanjuju rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Osim što snižavaju razine LDL kolesterola, orašasti plodovi mogu poboljšati kvalitetu čestica LDL-a.

Istraživači su u novu, randomiziranu paralelnu studiju uključili 708 zdravih odraslih osoba koje su nasumično podijelili u dvije skupine. Interventna skupina je u svoju prehranu uključila konzumaciju pola šalice oraha dnevno, dok je kontrolna grupa nastavila sa svojom uobičajenom prehranom bez uvođenja oraha.

Rezultati su pokazali niže razine LDL kolesterola i ukupnog kolesterola kod ispitanika koji su uključili orahe u svoju svakodnevnu prehranu.

Podaci su također pokazali da je došlo i do smanjenja broja čestica LDL kolesterola, naglašavajući kako broj čestica ima bitnu ulogu kod razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kao jedan od bitnijih čimbenika pokazao se i spol ispitanika - kod muškaraca se razina kolesterola snizila za 7,9%, a kod žena za 2,6%.

Istraživači su zaključili kako svakodnevna konzumacija oraha pogoduje zdravom starenju te kako prema rezultatima studije, zdrave masti iz oraha nemaju utjecaj na povećanje tjelesne mase.

Izvor: Circulation

Pošalji prijatelju na email

Komentari