Svako jutro jedno jaje...

Datum objave: 16. 07. 2004.

Prema nedavno objavljenoj studiji, konzumiranje jednog jaja dnevno, neće imati značajnijeg utjecaja na čestice kolesterola koje se povezuju sa povećanim rizikom za bolesti srca..
Studijom se nastojalo utvrditi utječe li prehrana bogata kolesterolom (u ovom slučaju, tako je definirana prehrana koja je uključivala konzumaciju jednog jaja dnevno) na rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti koje su posljedica visoke razine LDL «lošeg» kolesterola.
Naime, nedavno je otkriveno da postoje različite frakcije LDL kolesterola te da te različite frakcije različito utječu na rizik od srčanih bolesti.
Ova je pak studija pokazala, da konzumacija jaja utječe na porast razine frakcija LDL-1 i LDL-2, no te frakcije nemaju gotovo nikakav utjecaj na razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Na razinu frakcija LDL-3 do LDL-7, frakcija koje su prepoznate kao čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti, svakodnevna konzumacija jaja nije imala utjecaja.
Izvor: Metabolism, vol 5, issue 6, pp 823-830

Pošalji prijatelju na email

Komentari