Josip Rešetar

Datum objave: 11. 02. 2019.

Svaka osma osoba u Americi ima optimalno metaboličko zdravlje, čak i kod osoba s normalnom tjelesnom masom, što povećava rizik za razvoj niza kroničnih nezaraznih bolesti kao što su dijabetes tip 2, krvožilne bolesti i slične bolesti.

U novom istraživanju su korišteni podaci iz National Health and Nutrition Examination Survey koji je uključivao 8721 ispitanika iz SAD-a. Na osnovu zabilježenih podataka procijenjivan je udio ispitanika koji imaju povećan rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Naime, samo 12,2% ispitanika bilo je metabolički zdravo, odnosno zadovoljilo je preporučene vrijednosti čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Skupine ispitanika kod kojih je metaboličko zdravlje pokazalo najgore vrijednosti bili su: pretile osobe, osobe s nižim stupnjem edukacije, tjelesno neaktivne osobe i pušači.

S druge strane, mlađe osobe koje su bile više tjelesno aktivne, ženskog spola, višeg stupnja obrazovanja i nepušači imali su najbolje metaboličko zdravlje.

Autori istraživanja pozivaju na nove studije koje bi doprinijele razumijevanju mehanizama koji utječu na razvoj rizičnih čimbenika za metaboličko zdravlje kod ispitanika s normalnom i prekomjernom tjelesnom masom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolički sindrom,

Komentari