Datum objave: 16. 02. 2017.

Otkriveno je da suze mogu biti jednako dobar pokazatelj zdravlja kao i krv, što je posebno korisno u slučaju dojenčadi. Za razliku od, primjerice, prikupljanja uzoraka urina ili krvi, prikupljanje suza smatra se manje agresivnim oblikom medicinske pretrage.

U svrhu istraživanja znanstvenici su prikupili uzorke suza djece dobi 15 mjeseci i njihovih roditelja. Proučavali su poveznicu između statusa hranjivih tvari u organizmu, a usredotočili su se na dojenčad s tekućom prehranom (majčino mlijeko i dojenački mliječni pripravci/ adaptirano mlijeko).

Znanstvenici su u istraživanju otkrili utjecaj načina prehrane dojenčadi na koncentraciju vitamina B1 i B3 u njihovom organizmu – razine spomenutih vitamina bile su više kod dojenčadi koju su majke hranile bočicama. Međutim, dojenčad hranjena majčinim mlijekom imala je jednake razine vitamina kao i njihove majke, što upućuje na utjecaj prehrane roditelja na razinu hranjivih tvari kod potomaka. Roditelji su, pak, imali više razine vitamina topljivih u mastima, dok su njihova djeca imala više razine vitamina topljivih u vodi. Također, veća koncentracija vitamina pronađena je u suzama dojenčadi koja je izlučivala najmanju količinu suza.

Vitamini su savršeni pokazatelji zdravlja jer ne nastaju u tijelu, već su odraz kvalitetnih izvora prehrane. S obzirom na to da suze sadrže vitamine, imaju veliki potencijal da zamijene druge oblike kliničkih ispitivanja.

Izvor: Experimental Eye Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, nutritivni status, suze,

Komentari