Unatoč tome što brojne studije povezuju japansku kuhinju s niskim rizikom od srčanog udara novija studija dovodi nas do sasvim oprečnog zaključka.
Naime, studija provedena na 1200 ispitanika temeljila je rezultate na učestalosti konzumacije sushija i ribe. Istraživanje je pokazalo da u osoba koje redovito konzumiraju sushi (više od 5 puta mjesečno) dolazi do povećanog unosa metil-žive, otrovnog organskog spoja koji se nakuplja u ribi, a po konzumaciji i u ljudskom organizmu. Iako se unos ribe potiče zbog bogatog sadržaja omega-3-masnih kiselina koje imaju povoljan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje, nova studija ističe kako povećane razine metil-žive poništavaju njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje.
Studija je objavljena u časopisu The Journal of Risk Research te naglašava kako sushi spravljen od tune (Atlantic Bluefin) sadrži najveću koncentraciju metil- žive dok se sushi pripremljen od jegulja, rakova i lososa smatra najsigurnijim za konzumaciju.