Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Suplementi i ulcerozni kolitis

Butirat ( probiotici i prebiotici)- Normalizacija intestinalnog trakta, koristiti nemliječne formule
Boswellia serrata- Djelovanje slično sulfasalazinu
Folna kiselina- Smanjuje rizik od pojave raka
L-glutamin- Osnovno metaboličko gorivo za intestinalne stanice
Vitamin A- Antioksidans koji štiti mukoznu membranu te pomaže u liječenju (Ne prekoračiti dozu od 10000 IU u slučaju trudnoće).
Vitamin E- Antioksidans koji potiče izlječenje. Deficit je uočen u bolesnika s crijevnim bolestima.
B kompleks- Nužan za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata i pravilnu probavu
Psilium (Plantago ovata)- Djeluje slično lijeku mesalaminu. Kombinacija obaju učinkovitija je nego pojedinačno konzumiranje
Gospina trava (Hypericum perforatum)- Umirujuće djelovanje

Protuupalno djelovanje: Omega – 3 nezasićene masne kiseline (riblje ulje), Aloe vera (Aloe ferox), Neven (Calendula officianlis), Slatki korijen (Glycyrrhiza uralensis), Kamilica (Matricaria chamomilla), Laneno ulje, Vitamin C s bioflavonoidima, Sljez (Athlaea officinalis).

Suplementi i Chron-ova bolest
Crohn-ova bolest i operativni zahvati kojima se uklanjaju dijelovi crijeva mogu inhibirati apsorpciju vitamina, masti i ostalih važnih suplemenata. Deficit vitamina, pogotovo vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B12 i folne kiseline čest su rezultat malapsorpcije. Općenito, suplementacija vitamina je preporučljiva svim oboljelim od upale crijeva, pogotovo djeci, da ne bi došlo do zastoja u rastu i razvoju. Vitamini A, C i E su snažni antioksidansi koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Posebno je važna suplementacija folne kiseline za pacijente koji su izbacili svježe voće i povrće iz prehrane. Deficit folne kiseline može povećati rizik od kancerogenih oboljenja crijeva. Da bi se spriječila anemija, često su potrebne mjesečne injekcije vitamina B12. Uočen je i deficit vitamina K koji je vitalan za zdravlje crijeva

Minerali, posebno kalcij, magnezij, cink i selen, također zahtijevaju dodatnu suplementaciju. Kalcij i magnezij su neophodni za zdrave kosti, selen je snažan antioksidans, a cink je potreban za zacjeljivanje rana. Također, deficit cinka može izazvati razvoj fistula kod oboljelih od Crohn-ove bolesti.

Acidofilus zamjenjuje bakterije intestinalnog trakta. Dobar izvor je jogurt ili fermentirano mlijeko koji sadrže aktivne kulture bakterija koje se prirodno nalaze u probavnom traktu, tzv. dobre bakterije. Aminokiselina glutamin glavno je «metaboličko gorivo» stijenci crijeva, omogućava odvijanje apsorpcije i kao takva ima povoljan učinak kod crijevnih oboljenja.

Esencijalne masne kiseline, omega-3, imaju antiinflamatorno djelovanje i potrebne su za oporavak probavnog trakta. Od biljnih preparata korisno je uzimati češnjak, i u slučaju tvrde stolice, aloe veru.

 

• Vitamin B12- Prevencija anemije
• Folna kiselina- Obnova novih stanica
• Vitamin C s bioflavonoidima- Jača imuno sustav, antioksidans
• L-glutamin- Osnovno metaboličko gorivo za intestinalne stanice
• Boswellia serrata- Djelovanje slično sulfasalazinu
• Vitamin A- Antioksidans koji štiti mukoznu membranu te pomaže u liječenju (Ne prekoračiti dozu od 10000 IU u slučaju trudnoće)
• Vitamin E- Antioksidans koji potiče izlječenje. Deficit je uočen u bolesnika s crijevnim bolestima.
• B kompleks- Nužan za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata i pravilnu probavu
• Cink- Jača imunosni sustav
• Vitamin D- Spriječava oboljenja kostiju usljed malapsorpcije
• Vitamin K, Magnezij, Kalcij- Zdravlje kostiju

Protuupalno djelovanje: Omega – 3 nezasićene masne kiseline (riblje ulje), Aloe vera (Aloe ferox), Neven (Calendula officianlis), Kamilica (Matricaria chamomilla)

NAPOMENA!
Kortikosteroidi (lijekovi koji se najčešće koriste kod Crohn-ove bolesti) stimuliraju i pospješuju raspadanje proteina, kao i depresiju sinteze proteina. To znači i gubitak tkiva te dodatne komplikacije jetre zbog nadomjeska proteina u krvi.

Kortikosteroidni lijekovi također:
• smanjuju apsorpciju kalcija i fosfora
• pojačavaju izlučivanje vitamina C, kalcija, kalija i cinka mokraćom
• povećavaju razinu glukoze, kolesterola i triglicerida u krvi
• povećavaju zahtjeve za vitaminom B6, folnom kiselinom i vitaminom D
• smanjuju izgradnju kostiju
• inhibiraju zacjeljivanje rana.

Pošalji prijatelju na email

Komentari