Vitaminoteka

Datum objave: 12. 10. 2015.

Poznato je da poremećena funkcija crijevne mikroflore može pokrenuti upalne reakcije te tako povećati rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva, no isto tako je poznato i da se na aktivnost i sastav mikroflore može utjecati prehranom. 

Budući da je poznato da šljive sadrže brojne korisne biološki aktivne tvari, skupina znanstvenika iz Teksasa odlučila je ispitati učinak konzumacije suhih šljiva na mikrofloru i zdravlje debelog crijeva.

Istraživanje je bilo provedeno na štakorima koji su bili podijeljeni u dvije skupine – jednoj je ishrana bila obogaćena suhim šljivama, dok je druga, koja je poslužila kao kontrolna skupina, dobivala uobičajenu hranu. Kako bi se mogle međusobno uspoređivati, ishrana obiju skupina bila je osmišljena tako da bude istovjetna s obzirom na sadržaj energije i makronutrijenata.

Rezultati su pokazali da je konzumacija suhih šljiva bila povezana s povećanjem razina poželjnih bakterija koljena Bacteroidetes te smanjenjem razina manje poželjnih bakterija koljena Firmicutes u crijevnoj mikroflori.

U usporedbi s kontrolnom skupinom, skupina štakora koja je svakodnevno dobivala sušene šljive pokazala je i znatno nižu pojavnost prekancrogenih lezija debelog crijeva.

Stoga su autori zaključili kako navedena saznanja ukazuju na potencijalnu korisnu ulogu sušenih šljiva u prevenciji karcinoma debelog crijeva te su naveli kako bi se ovo trebalo ispitati i na ljudima.

Izvor: 2015 Experimental Biology Conference

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, suhe šljive,

Komentari