Datum objave: 07. 11. 2008.

Studija na životinjama otkriva da konzumacija suhih šljiva usporava razvoj ateroskleroze, upalne bolesti koja dovodi do kardiovaskularnog oboljenja i koja se smatra vodećim uzrokom smrtnosti u današnjem društvu.

Studija je provedena na miševima sa razvijenom aterosklerozom. Količina suhih šljiva u prahu koja je značajno smanjila oštećenje na krvnim žilama uzrokovane aterosklerozom bila je ekvivalentna unosu 10 do 12 suhih šljiva u ljudskoj prehrani.

Suhe šljive često veličane zbog pozitivnog djelovanja na probavu se sve više ističu i zbog svog povoljnog djelovanja na zdravlje srca i krvnih žila. Prethodne su studije utvrdile da suhe šljive smanjuju razinu LDL kolesterola u ljudi.

Suhe šljive sadrže brojne važne nutrijente uključujući i kalij, magnezij i bor te imaju visoku antioksidativnu aktivnost zbog čega se i vjeruje da imaju tako pozitivan učinak na zdravlje.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari