Suhe šljive za jače kosti

Datum objave: 10. 10. 2006.

Ukoliko bi se rezultati studije provedene na životinjama mogli primjeniti na ljude, konzumacija suhih šljiva mogla bi biti „ukusna“ mjera prevencije osteoporoze.

Istraživači Sveučilišta u Oklahomi na životinjskom modelu su pokazali da konzumacija suhih šljiva ima značajan utjecaj na metabolizam kostiju i spriječava gubitak koštane mase.

Rezultati studije provedene na štakorima objavljeni su u on-line izdanju časopisa Bone. S obzirom da je poznato da muškarcima iznad 40-e godine pada razina testosterona te posljedično slabi mišićna i koštana masa (što povećava rizik za razvoj osteoporoze), u pokusima su istraživači koristili i štakore kojima su uklonjeni testisi.

Kastrirani štakori nadalje su bili podijeljeni u 4 grupe te su hranjeni sa 4 različita tipa prehrane: uobičajena prehrana bez dodatnog unosa suhih šljiva (kontrola), ili kontrolna prehrana kojoj su dodane različite doze suhih šljiva (5%, 15% i 25%).

Nakon 90 dana, istraživači su uočili da je prehrana koja je sadržavala 15 i 25% suhih šljiva značajno spriječila smanjenje gubitka koštane mase kod kastriranih životinja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoporoza, voće,

Komentari