Antonia Vlašić

Datum objave: 17. 12. 2021.

Novo istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu proučavalo je utjecaj sušenog voća na apetit i kontrolu tjelesne mase.

Istraživanje je bilo organizirano u dvije faze. U prvoj fazi znanstvenici su ispitivali utjecaj sušenog voća (suhih šljiva i grožđica) na kontrolu apetita. Kontrolna skupina je kao međuobrok uzimala 100 g gumenih bombona (335 kcal), dok je interventna skupina uzimala 100 g suhih šljiva (336 kcal) i 100 g grožđica (333 kcal). Procjenjivao se utjecaj na apetit, sitost i kalorijski unos među ispitanicima. U drugoj fazi proučavao se utjecaj suhih šljiva na gubitak tjelesne mase. Ova faza uključivala je zdrave muškarce i žene s prekomjernom tjelesnom masom koji su pristali sudjelovati u programu mršavljenja tijekom 12 tjedana. Kontrolna skupina dobila je smjernice za konzumaciju zdravih međuobroka, dok je interventna skupina kao međuobrok konzumirala suhe šljive.

Rezultati prve faze istraživanja pokazali su kako su ispitanici koji su konzumirali suhe šljive kao međuobrok unijeli najmanje kalorija u sljedećem obroku. Isti ispitanici prijavili su i smanjen osjet gladi, duži osjećaj sitosti i općenito smanjeni unos kalorija u sljedećim obrocima.

Rezultati druge faze ispitivanja pokazali su kako je skupina koja je konzumirala suhe šljive imala veći gubitak tjelesne mase u odnosu na kontrolnu skupinu. Također, ista skupina lakše je provodila program mršavljenja.

Zaključno, znanstvenici provedene studije smatraju kako konzumacija suhih šljiva može uzrokovati osjećaj sitosti i uspješnu regulaciju apetita.

Izvor: Nutrition Bulletin

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mršavljenje, suhe šljive, suho voće,

Komentari