Datum objave: 08. 09. 2010.

Testiranje provedeno na miševima je pokazalo kako omega-3 masne kiseline mogu reducirati upalne procese koji dovode do dijabetesa, objavili su istraživači s University of California.

Iako je niz ranijih istraživanja ukazao na pozitivan efekt omega-3 masnih kiselina, nije bio poznat mehanizam koji bi objasnio ovu pojavu.

Sada se pokazalo kako omega-3 masne kiseline djeluju na stanični receptor po imenu GPR120 čijom aktivacijom dolazi do blokiranja upalnih procesa.

Već je poznato kako kronična upala može dovesti do rezistencije na inzulin, a zatim i do dijabetesa tipa 2, piša časopis Cell.

Istraživači napominju kako njihovu rezultati potvrđuju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći i u prevenciji drugih bolesti povezanih s upalama, uključujući rak te kardiovaskularne bolesti.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari