Maja Biličić

Datum objave: 25. 07. 2018.

Prema podacima dobivenim nedavnim istraživanjem utvrđeno je da struktura prefrontalnog korteksa (dio mozga zaslužnog za donošenje odluka) može utjecati na sposobnost pojedinca hoće li odabrati pravilnu ili nepravilnu prehranu.

Praćenje pravilne prehrane zahtijeva neprekidno odabiranje zdrave hrane nad hranom koja bi tek kratkotrajno zatomila glad, a imala negativne posljedice po zdravlje.

Ljudi imaju različite sposobnosti samokontrole, što je znanstvenike ponukalo na istraživanje razlika u anatomiji mozga te utjecaja koje bi te razlike mogle imati na stupanj samokontrole.

Analizirajući podatke ranije provedena tri istraživanja, znanstvenici su utvrdili povezanost između većeg volumena dorzalno-lateralnog i ventralno-medijalnog prefrontalnog korteksa s boljom samokontrolom u načinu prehrane.

S obzirom na to da se struktura mozga mijenja s godinama i s načinom života, znanstvenici zaključuju da su potrebna dublja istraživanja navedenih regija mozga kako bi mogli osmisliti načine poticanja dobrih odluka, odnosno pravilne prehrane.

Izvor: The Journal of Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak, pravilna prehrana,

Komentari