Datum objave: 01. 08. 2011.

Osobe koje duže žvaču hranu u prosjeku unose manje kalorija, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.

Kineski znanstvenici sa sveučilišta u Harbinu su utvrdili kako osobe koje hranu prožvaču 40 puta umjesto uobičajenih 15 puta na taj način unose 12% manje kalorija.

U njihovom istraživanju je sudjelovalo 14 pretilih muškaraca i 16 muškaraca normalne tjelesne mase.

Pokazalo se kako je duže žvakanje povezano s promjenama u prisutnosti hormona grelina i CCK koji reguliraju apetit.

Trajanje žvakanja nije utjecalo na koncentraciju šećera u krvi kod ispitanika.

Istraživači napominju kako bi 12%-tno smanjenje unosa kalorija kod prosječne osobe tijekom jedne godine dovelo do smanjenja tjelesne mase za 11-12 kilograma.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari