Datum objave: 16. 06. 2009.

Kortizol je steroidni hormon koji tijelo luči kao odgovor na stresne situacije. Normalno razina tog hormona postiže maksimum u rano jutro, počinje opadati kasnije tijekom jutra i dostiže najnižu točku tijekom noći. Depresivne odrasle osobe imaju blago povišenu razinu kortizola tijekom noći. Kronično povišenje kortizola također pogoduje razvoju metaboličkog sindroma, koji uključuje nakupljanje abdominalnog masnog tkiva i čimbenike rizika za razvoj dijabetesa i bolesti srca i krvnih žila.

Nova studija koju je vodio dr. Panagiota Pervanidou povezuje abnormalnosti u razini kortizola - hormona „stresa“ sa simptomima depresije u pretile djece i potvrđuje da pretilost i depresija obično idu zajedno i u djece. Rezultati studije nedavno su prikazani na 91. Godišnjem sastanku Društva za endokrinologiju u Washington DC-u.
Ta studija ukazuje da pretilost i depresija nisu jedino povezani sa ponašanjem već su povezani i s hormonima, izjavljuje dr. Pervanidou.
Budući se pretilost i depresija pojavljuju zajedno, dr. Pervanidou izjavljuje da se pretrage trebaju raditi za obje bolesti i započeti već u djetinjstvu.

Izvor: www.sciencedaily.com

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: stres,

Komentari