Maja Biličić

Datum objave: 13. 12. 2017.

U novom su istraživanju na miševima znanstvenici otkrili kako je sastav mikrobiote miševa pod utjecajem stresa jednak onome kod miševa koji su se hranili vrlo masnom hranom.

Znanstvenici su svoje istraživanje proveli na velikom broju miševa starih 8 tjedana. Polovicu ženki i mužjaka hranili su masnom hranom. Nakon 16 tjedana cijelu su grupu miševa izlagali stresu 18 dana. Mikrobiotu miševa znanstvenici su ispitali iz njihovih fekalija, prije i nakon izlaganja stresu. Također su mjerili i razinu njihove tjeskobe prema tome koliko su i kamo miševi se kretali na otvorenom području.

Rezultati su otkrili značajne razlike između spolova – ženke na masnoj prehrani bile su manje tjeskobne od mužjaka na masnoj prehrani, koji su se istovremeno zbog stresa i kretali značajno manje.

Međutim, jedino je kod ženki uočeno da se sastav crijevne mikrobiote pod utjecajem stresa mijenja sukladno onome kod vrlo masne prehrane.

Istraživanje je zasad provedeno samo na miševima, no znanstvenici vjeruju da će jednake rezultate dobiti i nakon istraživanja provedenih na ljudima. Pretpostavljaju da mikrobiota muškaraca i žena različito reagira na stres zbog svog drukčijeg sastava, što dovodi do veće učestalosti depresije kod ženskog spola.

Izvor: Nature Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mikrobiota, stres,

Komentari