Maja Biličić

Datum objave: 23. 02. 2018.

Nova istraživanja provedena na pretilim osobama pokazala su da se u večernjim satima povećava razina hormona gladi i smanjuje razina hormona sitosti, a stres dodatno potiče večernje prejedanje.

U istraživanju je sudjelovalo 32 pretilih ispitanika, od kojih 13 žena i 19 muškaraca dobi 18 do 50 godina. Ispitanici su bili općenito zdravi, s indeksom tjelesne mase (BMI) između 28 i 52, a polovici od njih ranije je dijagnosticiran poremećaj kompulzivnog prejedanja.

Ispitanici su za istraživanje 8 sati postili, nakon čega su u 9:00 ili u 16:00 sati dobili tekući obrok kalorijske vrijednosti 608 kcal. Otprilike 130 minuta nakon obroka ispitanici su bili podvrgnuti testiranju razine stresa tako što im je kamera snimala izraze lica dok su im znanstvenici nedominantnu ruku uronili u hladnu vodu na 2 minute.

Znanstvenici su ispitanicima također uzeli i uzorke krvi kako bi izmjerili razine stresa i hormona gladi, a upitnikom su procijenili i glad, odnosno sitost. Pola sata nakon testiranja razine stresa ispitanicima su ponuđene 3 pizze srednje veličine, vrećica čipsa, keksi, čokoladni slatkiši i voda.

Rezultati su pokazali da doba dana uvelike utječe na razinu gladi – većina ispitanika imala je povećan apetit u večernjim satima, no uglavnom je bila riječ o ispitanicima kojima je ranije dijagnosticiran poremećaj kompulzivnog prejedanja. Upravo kod njih uočena je visoka razina hormona gladi grelina navečer, a niska razina istog hormona u tijekom jutarnjih sati.

Nadalje, testiranjem razine stresa pokazalo se da do njegova povećanja dolazi u jutarnjim i večernjim satima, no zbog sveukupnog povećanja razine hormona gladi grelina uvečer može se zaključiti da stres uvelike povećava glad u večernjim satima.

Izvor: International Journal of Obesity

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, glad, stres,

Komentari