Strah od soje

Datum objave: 02. 12. 2005.

Prehrambeni proizvodi koji sadrže soju zauzimaju sve veći dio tržišta. Europsko tržište se za 2004. godinu procjenjuje na 1,6 milijardi €.. Paralelno, u popularnim medijima povremeno se mogu pronaći izvješća o nepoželjnim učincima soje.
Primjerice, jedan Američki epidemiolog je otkrio da mozak ljudi koji konzumiraju veće količine soje brže stari, a žene i djece doživljavaju hormonalne poremećaje. Čak se i u spermatozoima navodno događaju abnormalni procesi pod utjecajem tvari iz soje. Međutim, velike i opsežne studije nisu nikad pokazale bilo kakav nepoželjan učinak znatnog konzumiranja soje.
Soja se u nekim dijelovima svijeta konzumira tisućama godina bez ikakvih problema, navodi Hubertus Devroye, marketinški direktor Europe of Solae. Sigurnost konzumiranja ovakvih proizvoda su potvrdile brojne svjetske organizacije, uključujući FDA, JHCI i Europsku komisiju za hranu. Sva znanstvena istraživanja pokazuju da je soja kao dio pravilne prehrane, sigurna namirnica.
Izvor: Food Engineering Ingredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari