Ela Lučić

Datum objave: 13. 11. 2020.

Dok liječenje i cjepivo za COVID-19 ne postanu široko dostupni, potrebno je istražiti druge metode smanjenja stope zaraze, ističu znanstvenici.

U ovoj studiji korištena je retrospektivna, promatračka analiza šifriranih testova kako bi se utvrdilo jesu li razine 25-hidroksivitamina D (25(OH)D) u cirkulaciji povezane sa stopom pozitivnih testova na COVID-19. U studiju je bilo uključeno preko 190 000 pacijenata iz 50 država, s rezultatima testova provedenima od sredine ožujka do sredine lipnja 2020. godine te podudarnim rezultatima analize statusa 25(OH)D u krvi iz prethodnih 12 mjeseci.

Rezultati studije pokazali su kako je stopa pozitivnih testova na SARS-CoV-2 bila veća u 39 190 bolesnika sa smanjenim vrijednostima 25(OH)D u krvi (<20 ng/mL) nego u 27 870 bolesnika s adekvatnim vrijednostima (30–34 ng/mL) i 12 321 pacijenata s vrijednostima većim od 55 ng/mL.

Ova povezanost bila je očekivana jer vitamin D posjeduje brojna djelovanja koja utječu na urođeni i stečeni imunitet. Respiratorni makrofagi i epitelne stanice potiču konstitutivnu ekspresiju gena za sintezu receptora vitamina D. Djelujući putem ovog receptora, vitamin D može biti važan u zaštiti od respiratornih infekcija. Uz to, važno djelovanje vitamina D je suzbijanje prekomjernog oslobađanja citokina koje može dovesti do „citokinske oluje“ - čestog uzroka morbiditeta i smrtnosti povezanih s  COVID-19 bolesti.

Ovo otkriće nije iznenadilo znanstvenike, s obzirom na utvrđenu obrnutu povezanost između rizika od respiratornih virusa, uključujući gripu, i razine 25-hidroksivitamina D u krvi. Uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani može smanjiti učestalost akutnih respiratornih infekcija, posebno kod osoba s nedostatkom vitamina D. Stručnjaci zaključuju kako su njihova otkrića poticaj za istraživanje uloge uzimanja vitamina D kao dodatka prehrani u smanjenju rizika od COVID-19 infekcije.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, imunitet, koronavirus, vitamin D,

Komentari