Maja Biličić

Datum objave: 02. 04. 2018.

Trend pretilosti kod djece dobi 2 do 19 godina i dalje raste, unatoč izvještajima koji su ukazivali na suprotno, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics.

Novi dobiveni rezultati temeljeni su na ispitivanju indeksa tjelesne mase (BMI) 3340 djece u razdoblju od 2015. do 2016. godine.

Proučavanjem podataka znanstvenici su uočili porast pretilosti kod dječaka u predškolskoj dobi za 6% i kod djevojčica u dobi 16 do 19 godina za 12%. I djevojčice i dječaci u dobi od 16 do 19 godina su u 2016. godini imali najvišu stopu prekomjerne tjelesne mase od kojih je 4,5% bilo pretilo i s visokim rizikom od bolesti srca i metaboličkim bolestima poput povišenog krvnog tlaka i kolesterola.

U svim dobnim skupinama su afroamerička i latinoamerička djeca imala najveći postotak prekomjerne tjelesne mase i pretilosti, dok su ona azijskog porijekla imala najniži.

Znanstvenici zaključuju da se epidemija pretilosti ipak nije smanjila u proteklih nekoliko godina, unatoč izvještajima koji su ukazivali na suprotno.

Pretilost kod djece jedan je od najozbiljnijih zdravstvenih izazova i pretpostavlja mnoge zdravstvene probleme u budućnosti. Stoga savjetuju izbjegavanje šećera u hrani i piću, učestalu konzumaciju svježeg povrća i najmanje sat  vremena bilo kakvog oblika tjelesne aktivnosti kako bi se očuvalo zdravlje djeteta.

Pošalji prijatelju na email

Komentari