Maja Biličić

Datum objave: 18. 03. 2019.

Znanstvenici otkrivaju da raste broj majki koje se odlučuju za porod putem carskog reza zbog zabilježenog porasta veličine fetusa.

Trenutne stope carskog reza razlikuju se među društvenim i demografskim skupina, pa tako u subsaharskom području Afrike variraju između 1 i 2%, sve do 50% u Egiptu, Turskoj i Brazilu. U Europi se kreću između 15% u Skandinaviji i 35% u Portugalu, Rumunjskoj i Italiji. Međutim, učestalost raste sve brže, osobito u zemljama u razvoju.

Znanstvenici su diljem svijeta prikupili i proučili podatke o stopama carskog reza od 2005. do 2017. godine i promjenama u visini tijela odraslih osoba. U tom su razdoblju rađale žene rođene između 1970-ih i 1990-ih pa su znanstvenici ograničili procjenu promjene u visini tijela na 25-godišnji interval rođenja između 1971. i 1996. godine. Stopa carskog reza izračunala se kao ukupan broj rođenja putem carskog reza podijeljen ukupnim brojem poroda živorođene djece.

Podaci su raspoređeni i prema stopama pretilosti i pojave dijabetesa te majčinoj dobi u vrijeme prvog poroda jer spomenuti čimbenici također utječu na ishod poroda. Kao nezavisna varijabla upotrijebila se prosječna visina ženskog tijela 1996. godine u odnosu na međugeneracijsku promjenu u visini.

Rezultati su ukazali na značajan utjecaj promjena u okolini – prosječno povećanje visine tijela za 1 milimetar u godini povećalo je učestalost carskog reza za otprilike 10%.

Povećanje visine tijela bilo je uobičajeno za mnoge zemlje tijekom 19. i 20. stoljeća, a još se uvijek može primijetiti u zemljama u razvoju. Ljudska se anatomija i fiziologija mijenjaju u promjenjivim stopama i smjerovima diljem svijeta kao odgovor na društveno-kulturne promjene i izmijenjene selektivne načine života.

Izvor: Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: carski rez, porod,

Komentari