Maja Biličić

Datum objave: 19. 12. 2017.

Razina vitamina D u krvi tijekom ranog djetinjstva utječe na rizik od autoimunosti koja kasnije u djetinjstvu može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 1, otkrili su znanstvenici.

U istraživanju provedenom na 8676 djece znanstvenici su tražili što potiče pojavu dijabetesa tipa 1, a koji ih čimbenici mogu zaštititi od tog rizika. Djeci su od ranog djetinjstva uzimali uzorke krvi svakih tri do šest mjeseci kako bi odredili razine vitamina D i eventualnu prisutnost protutijela na stanice Langerhansovih otočića u gušterači.

U nastavku istraživanja znanstvenici su usporedili podatke 376 djece kod kojih je uočena autoimunost s podacima 1041 zdravog djeteta.

Uočili su da je kod djece s autoimunosti, odnosno prisutnosti protutijela na stanice Langerhansovih otočića u ranom i kasnijem djetinjstvu razina vitamina D bila mnogo niža od preporučene.

Međutim, niska razina vitamina D u krvi u djetinjstvu nije nužno uzrok većeg rizika od autoimunosti pa znanstvenici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kojima će, nadaju se, potvrditi da vitamin D u obliku dodatka prehrani može spriječiti pojavu dijabetesa tipa 1.

Izvor: Diabetes

Pošalji prijatelju na email

Komentari