Datum objave: 23. 05. 2016.

Masno tkivo povezuje se sa zdravstvenim rizicima u ovisnosti o tome gdje se nalazi u tijelu. Tako je viši udio visceralnog masnog tkiva, koje oblaže unutarnje organe, povezan s višim rizikom od metaboličkih bolesti i inzulinske rezistencije, dok potkožno masno tkivo ne donosi ove rizike, već ima i određeni zaštitni učinak.

Prethodna istraživanja pokazala su da pretile osobe imaju više razine specifičnog proteina TRIP-Br2 u visceralnom masnom tkivu, ali ne i onom potkožnom. Stoga je u novom istraživanju ispitana uloga TRIP-Br2 na miševima.

Istraživanje je bilo provedeno na dvjema skupinama životinja – jedna skupina bila je kontrolna, a kod druge je onemogućena proizvodnja proteina TRIP-Br2. Svi miševi bili su hranjeni visokomasnom ishranom, a rezultati su pokazali da je skupina s nedostatkom TRIP-Br2, za razliku od kontrolne, ostala relativno normalne tjelesne mase, bez obzira na visoki energetski unos. Također, kod ove skupine nije primijećeno ni nepoželjno smanjenje osjetljivosti na inzulin, kao ni povećanje razine upalnih reakcija.

Stoga je zaključeno da TRIP-Br2 vjerojatno djeluje na smanjenje potrošnje masti te potiče njeno nakupljanje u organizmu. Odgovor na pitanje zašto se TRIP-Br2 u većoj razini nalazi u visceralnom masnom tkivu, nije razjašnjen, no čini se da ovaj protein također potiče i proizvodnju upalnih molekula koje se u visceralnom masnom tkivu proizvode kao odgovor na povećani unos hrane. Navedena saznanja mogla bi pomoći u razvoju nekih novih lijekova koji bi se koristili za liječenje pretilosti.

Izvor: Nature Communications

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari