Datum objave: 26. 01. 2015.

U novom istraživanju na miševima primijećeno je da se uslijed izloženosti hladnoći povećava razina novootkrivenog proteina Zfp516, ključnog za formiranje smeđeg masnog tkiva, koje je bitno za zagrijavanje tijela. Također, izlaganjem niskim temperaturama, ovaj protein pomaže i metaboličkoj aktivaciji bijelog masnog tkiva, koje prevladava u organizmu, čineći ga sličnijim onom smeđem po sposobnosti „izgaranja“ masti i proizvodnji topline.

U istraživanju su proučavane dvije skupine miševa – skupina s višim te skupina s normalnim razinama proteina Zfp516, a do navedenog otkrića znanstvenici su došli nakon što su miševe na četiri sata izložili temperaturi od 4 °C.

Neposredno nakon izlaganja hladnoći, zamijećeno je da je skupina miševa s povišenim Zfp516 imala za 1 °C višu tjelesnu temperaturu od kontrolne skupine miševa s normalnim razinama proučavanog proteina.

Primijećeno je i da su nakon četverotjedne visokomasne ishrane, miševi s povišenim proteinom Zfp516 nakupili manje mase od miševa iz kontrolne skupine.

S obzirom na ova saznanja te budući da je povećani udio smeđeg masnog tkiva povezan s boljom osjetljivosti na inzulin, autori su zaključili kako bi bilo korisno ispitati aktivnost proteina Zfp516 kod ljudi te istražiti njegovu potencijalnu ulogu u prevenciji i liječenju pretilosti i poremećaja povezanih s njom.

Izvor: Molecular Cell

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari