Što određuje cijenu pojedinih namirnica?

Datum objave: 28. 03. 2006.

Američki stručnjaci za ribarstvo pomoću starih restoranske jelovnike žele otkriti kako su se mijenjale cijene morskih plodova u posljednjih 150 godina..

Pregledano je oko 10 000 arhiviranih jelovnika iz gradova gdje su morski restorani dugogodišnja tradicija, kao što su Boston i San Francisco. Zanimljivo je što se dogodilo s cijenom jastoga. Tijekom 1800-tih ovi rakovi su bili sirotinjska hrana, međutim, tijekom 20-tog stoljeća, kako ih je bilo sve manje, mijenja se i njihov status pa su postali prestižna hrana.

Postoji i noviji primjer koji pokazuje kako ponuda određuje cijenu. Petrovo uho je školjka koju bi 1930-tih godina u restoranu platili današnjih 7$. Međutim, nakon zabrane njenog izlova 1997. godine u južnoj Kaliforniji, uvozno Petrovo uho danas morate platiti 50-70$.
Izvor: [url="#"] [email protected][/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari