Vitaminoteka

Datum objave: 24. 09. 2015.

Poznato je kako proteini predstavljaju glavnu hranjivu tvar koja potiče osjećaj sitosti, a nakon njih, slijede prehrambena vlakna.

Dok unos proteina potiče izlučivanje hormona koji smanjuju apetit, pozitivan utjecaj prehrambenih vlakana na regulaciju apetita pripisuje se njihovom učinku na usporavanje procesa probave i stabilizaciju razine šećera u krvi. Nova studija objavljena u časopisu Journal of Food Science, pokazala je kako proteini biljnog podrijetla s visokim sadržajem prehrambenih vlakana nude sličan učinak na apetit kao i proteini životinjskog podrijetla.

U studiji je sudjelovalo 28 žena i muškaraca koji su konzumirali testni obrok – štrucu pripremljenu od govedine ili graha. Štruca od govedine sadržavala je 26 g proteina i 3 g prehrambenih vlakana, dok je štruca od graha sadržavala 17 g proteina i 12 g vlakana. Oba obroka su bila iste mase, a usklađen im je bio i sadržaj masti te kalorijska vrijednost.

Razlike u utjecaju ovih dvaju obroka na osjećaj sitosti nije primijećen čak ni tri sata nakon konzumacije, a kada je ispitanicima kasnije bio ponuđen međuobrok u proizvoljnoj količini, primijećeno je i da su svi ispitanici unijeli istu količinu kalorija, bez obzira jesu li tijekom prethodnog obroka jeli govedinu ili grah.

Ovo saznanje predstavlja dobru vijest za sve one koji žele smršavjeti ili održati poželjnu tjelesnu masu uz obroke koji se baziraju na mahunarkama, cjelovitim žitaricama i povrću.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini, vlakna,

Komentari