Ela Lučić

Datum objave: 02. 09. 2022.

Osobe čiji roditelj ima problema s konzumacijom alkohola u većoj su opasnosti od pokazivanja znakova ovisnosti o visoko prerađenoj hrani, pokazali su rezultati novog istraživanja Sveučilišta u Michiganu.

Visoko prerađena hrana poput sladoleda, čokolade, pizze i krumpirića, sadrži vrlo visoke količine rafiniranih ugljikohidrata i masti koje kod nekih osoba mogu izazvati ovisnost.

Istraživači su nastojali ispitati može li ovisnost roditelja o konzumaciji alkohola utjecati na veći rizik od ovisnosti o visoko prerađenoj hrani kod djece. Čini se da čak 1 od 5 osoba pokazuje ovu klinički značajnu ovisnost o visoko prerađenoj hrani, koja je obilježena gubitkom kontrole nad unosom, intenzivnom žudnjom i nemogućnošću smanjenja konzumacije unatoč negativnim posljedicama. Pojedinci koji imaju obiteljsku povijest ovisnosti mogu biti izloženi većem riziku od razvijanja ovisnosti o visoko prerađenoj hrani, što je zaista izazovno u okruženju gdje je takva hrana jeftina, lako dostupna i intenzivno se reklamira, navode stručnjaci.

Međutim, rezultati studije pokazuju kako su osobe ovisne o visoko prerađenoj hrani obično imale i probleme s konzumacijom alkohola, marihuane, duhana i cigareta. Prehrana u kojoj dominira visoko prerađena hrana i prekomjerna konzumacija opojnih sredstava vodeći su uzroci smrti u modernom svijetu koji se mogu spriječiti.

Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu za provedbom intervencija kako bi se istovremeno smanjila ovisnost o visoko prerađenoj hrani i upotreba opojnih sredstava.

Javno zdravstvene strategije očuvanja zdravlja, kao što je ograničavanje utjecaja marketinga na djecu, mogle bi biti važan alat u smanjenju negativnog utjecaja visoko prerađene hrane na ljudsko zdravlje, zaključuju istraživači.

Izvor: University of Michigan

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, brza hrana, genetika, ovisnost,

Komentari