Maja Biličić

Datum objave: 07. 02. 2018.

Soja, sojino mlijeko, tofu i edamame (zelene mahune soje) te povrće iz porodice krstašica poput kupusa, kelja, raštike, prokulica i brokule mogu umanjiti simptome nakon liječenja karcinoma dojke, pokazala su nova istraživanja objavljena u časopisu Breast Cancer Research and Treatment.

U istraživanju je sudjelovalo sveukupno 365 ispitanica izliječenih od karcinoma dojke. Prikupljanjem informacija o pacijenticama otkriveno je da mnoge nakon liječenja proživljavaju nuspojave poput znojenja i napadaja vrućine koje mogu trajati mjesecima ili čak godinama.

Proučavajući ispitanice prema rasi i etničkoj pripadnosti, znanstvenici su otkrili da su simptomi najčešći kod bjelkinja, a najrjeđi kod ispitanica kineskog porijekla, što pripisuju njihovoj učestaloj konzumaciji namirnica od soje i povrća iz porodice krstašica.

Naime, ispitanice kineskog porijekla su za vrijeme istraživanja jele dvostruko više spomenutih namirnica od bjelkinja.

Podaci prikupljeni istraživanjem na životinjama pokazali su da aktivni spojevi iz soje i krstašica mogu potaknuti već nastali karcinom na rast, no njihovo konzumiranje prije pojave karcinoma i nakon samog liječenja može imati potpuno suprotan učinak.

Međutim, znanstvenici naglašavaju da oboljele od karcinoma dojke ne bi smjele naglo početi konzumirati spomenuto povrće ako ga nisu konzumirale prije. Zasad su potrebna daljnja istraživanja na većim populacijama te detaljnije informacije o prehrani koje će dati bolji uvid u to utječe li dugotrajna konzumacija soje i krstašica na smanjenje simptoma nakon liječenja karcinoma.

Pošalji prijatelju na email

Komentari