Datum objave: 16. 11. 2016.

Irski su znanstvenici primijenili tehnologiju DNA sekvencioniranja kako bi okarakterizirali populaciju mikroorganizama u kefiru te su pritom otkrili gene koji su potencijalno odgovorni za zdravstvene dobrobiti ovog fermentiranog napitka.

Otkriveni su geni čija prisutnost ukazuje na mogućnost soja Lactobacillus kefiranofaciens, prisutnog u kefiru, da preživi put kroz želudac , nastani crijevo i spriječi rast patogena.

Sljedeći je korak provođenje istraživanja kojim će se preciznije odrediti utjecaj kefira na sastav i funkciju crijevne mikrobiote te na zdravlje općenito. Konzumacija kefira povezuje se s antikarcinogenim, protuupalnim i antipatogenim učincima, kao i s ublažavanjem simptoma intolerancije na laktozu i smanjenjem razine kolesterola. Iako postoje dokazi kako su mikroorganizmi iz kefira zaslužni za barem neke od ovih zdravstvenih dobrobiti,odgovorni mehanizmi nisu posve razjašnjeni.

U ovom su istraživanju upotrijebljene različite tehnologije u cilju otkrivanja dinamike mijenjanja sastava mikroorganizama, sadržaja gena i arome kefira tijekom 24-satne fermentacije. Pritom je otkriveno da različiti mikroorganizmi postaju dominantni u različitim fazama fermentacije zbog različite dostupnosti hranjivih tvari za pojedine mikroorganizme. Autori ističu značaj tog saznanja te mogućnost njegove primjene u optimiranju zdravstvenih doprinosa kefira i drugih fermentiranih namirnica.

Izvor: mSystems

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mliječni proizvodi,

Komentari