Datum objave: 09. 04. 2014.

Preporuka o konzumaciji više manjih obroka tijekom dana opće je poznata, no engleski stručnjaci odlučili su ispitati da li je to doista ključ uspješnom mršavljenju.

Studija provedena na 24 žene normalne ili prekomjerne tjelesne mase ispitivala je utjecaj učestalosti konzumacije obroka, veličine tog obroka te brojanja kalorija na uspješno mršavljenje. Kako bi se ustanovila količina kalorija koja se troši tijekom dana primijenjena je metoda kalorimetrije.

Ispitanice su tijekom dana unosile 2 veća ili 5 manjih obroka s jednakim udjelom kalorija. Analizom rezultata uočeno je kako se jednaki udio kalorija potroši bez obzira na broj obroka i učestalost konzumacije hrane. Međutim, ključ uspješnog mršavljenja leži u svakodnevnom brojanju kalorija, tvrde znanstvenici. Također, valja nadodati kako je u pretilih osoba uočena povišena razina endotoksina u cirkulaciji organizma koja se povezuje s povećanim rizikom od upalnih procesa. Naime, zbog povećane tjelesne mase veće količine endotoksina se otpuštaju u cirkulaciju, a rezultati ukazuju na to da bi se manjim, a češćim obrocima samo povećao rizik od upale. Dugoročni upalni procesi u tijelu povezuju se s povećanim rizikom od razvoja različitih nezaraznih oboljenja opasnih po zdravlje.

Istraživanje je objavljeno na godišnjem sastanku The Society for Endocrinology.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari