Datum objave: 11. 04. 2008.

Kava s kofeinom i ona bez kofeina imaju brojne slične učinke budući da jedna i druga sadrže više od 1000 različitih tvari. Mnoge od ovih tvari su korisne, npr. antioksidansi. Neke su i štetne, npr. one koje kod nekih uzrokuju žgaravicu.

Većina znanstvenih studija se bavila kavom s kofeinom. Kava se optuživala za brojne štene učinke, od povećavanja krvnog tlaka do gubitka koštane mase, međutim, u većini slučajeva kava nije proglašena krivcem. Dekofeinizirana kava zasigurno neće uzrokovati trnce, nesanicu, ubrzati rad srca ili povećati rizik od pobačaja. Isto tako, budući da ne sadrži kofein, neće utjecati na budnost ili raspoloženje.

Novije studije pokazuju da kofein smanjuje rizik od pojave žučnog kamenca i demencije. Malo je studija koje su proučavale utjecaj na zdravlje kave bez kofeina: zasad se smatra da može biti korisna kod dijabetesa tip II.

Među potrošačima se može javiti zabrinutost oko metoda uklanjanja kofeina iz kave, međutim, pokazalo se kako te metode ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Izvor: UC Berkeley Wellness Letter

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari