Obogaćivanje prehrane proizvodima od rajčice (koji sadrže likopen) snižava biomarkere oksidativnog stresa i karcinogeneze i kod zdravih i kod oboljelih od dijabetesa tip II i karcinoma prostate.
Istraživanja pokazuju da proizvodi od rajčice, umaci, sokovi, kaše i dr. povisuju razinu likopena u krvnoj plazmi, posebno ako se proizvodi od rajčice jedu istovremeno s izvorom masti (jer je likopen topljiv u mastima).
Koji su učinci obogaćivanja prehrane proizvodima od rajčice? To su zaštita lipoproteina plazme, DNA limfocita i proteina seruma od nepoželjne oksidacije i antikarcinogeni učinci. S obzirom na trenutno dostupne dokaze, čini se da likopen djeluje sinergistički s drugim komponentama hrane.
Dakle, smanjenje oksidativnog stresa i antikarcinogeni učinci kao rezultat konzumiranja proizvoda od rajčice se ne mogu pripisati samo likopenu.
Izvor: European Journal of Clinical Nutrition