Datum objave: 13. 11. 2014.

Nova meta-analiza objavljena u časopisu Circulation, objedinila je i obradila rezultate 13 prospektivnih istraživanja koji su ispitivali utjecaj unosa linolne masne kiseline na rizik od ishemijske bolesti srca. Tako su obrađeni podaci 301 602 ispitanika koji su na počecima istraživanja bili dobrog zdravlja.

Inače, linolna kiselina je višestruko nezasićena masna kiselina kojom obiluje većina biljnih ulja te orašastih plodova i sjemenki.

Rezultati su pokazali da je unos linolne masne kiseline značajno povezan s nižim rizikom od ishemijske bolesti srca, koja je glavni uzrok smrti svjetske populacije. Kada su se usporedili ispitanici s najvišim i najnižim unosom linolne masne kiseline, primijećeno je da je visok unos povezan s čak 21 % nižim rizikom od fatalnog ishoda ove bolesti.

Zapaženo je i da zamjena 5 % energetskog unosa kojeg osiguravaju zasićene masne kiseline iz životinjskih masti, linolnom masnom kiselinom doprinosi 13 %-tnom smanjenju rizika od smrtnosti od ishemijske bolesti srca.

Navedeni učinci pokazali su se neovisnim o drugim čimbenicima koji utječu na zdravlje srca, poput pušenja i unosa prehrambenih vlakana. Stoga su autori zaključili kako ovi rezultati govore u korist preporuci zamjene životinjskih masti s biljnim uljima.

Pošalji prijatelju na email

Komentari