Maja Biličić

Datum objave: 02. 11. 2018.

Znanstvenici su sustavnim pregledom proučili već objavljena istraživanja provedena na konzumaciji čokolade i njenom utjecaju na zdravlje mozga.

U bazama podataka poput SciFinder-a i PubMed-a pretraživali su pojmove „kakao“, „raspoloženje“ i „kognicija“, a cilj im je bio analizirati odabrana istraživanja kroz prizmu fitokemikalija, odnosno pobliže proučiti biološki aktivne spojeve iz biljaka. 

Naime, mnoga dosadašnja istraživanja spominju uglavnom količinu flavonola u kakau te rjeđe razine kofeina i teobromina, zbog čega je nejasno koji su spojevi u čokoladi zapravo zaslužni za podizanje raspoloženja. 

Međutim, znanstvenici tvrde da je ovo istraživanje prvo takvo koje će organizirati postojeća istraživanja provedena na čokoladi i njenom utjecaju na raspoloženje, što će im pomoći utvrditi čimbenike iz kakaa i njegovih proizvoda zaslužne za njegovo poboljšanje. 

Upravo to dovelo je do stvaranje „piramide raspoloženja“ koja će pomoći i u budućim istraživanjima kakaa i čokolade. Na vrhu piramide nalazi se svojstvo okusa jer je okus čokolade uvelike zaslužan za želju za njenom konzumacijom i popravak raspoloženja. Donji dijelovi piramide odnose se na psihofarmakološka svojstva specifična samo za kakao. 

Buduća istraživanja, bila ona ​in vitro ili ​in vivo​, trebala bi koristiti interventni proizvod s detaljnijom karakterizacijom fitokemikalija jer fitokemijski sastav kakaa i čokolade ovisi o njihovom geografskom podrijetlu i obradi. 

Izvor: ​Planta Medica 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, raspoloženje,

Komentari