Što će biti s kostima hrvatskih djevojaka kad ostare?

Datum objave: 08. 07. 2005.

Čimbenici rizika za pojavu osteoporoze uključuju ženski spol (osteoporoza je mnogo češća u žena nego u muškaraca), pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola, nedovoljno tjelesne aktivnosti i prehrana. Među prehrambenim čimbenicima rizika najvažniji je unos kalcija, ali također su za zdravlje kosti važni i neki drugi nutrijenti.

Neki osteoporozu smatraju zapravo pedijatrijskim oboljenjem, tj. posebno se naglašava važnost pravovremene promjene životnih navika. Banku kalcija odnosno kosti je dobro napuniti do 30 godine života da bi kasniji gubitci kalcija iz kosti, koji su neminovni i normalni, protekli bez nepoželjnih posljedica tj. povećanog rizika od prijeloma.

Istraživanje koje su stručnjaci s [url="http://www.pbf.hr"]Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta [/url]u Zagrebu proveli među djevojkama dobi 18-30 godina pokazuje koji su prehrambeni čimbenici rizika prisutni u ovoj populaciji.

Rezultati istraživanja su predstavljeni na znanstvenom skupu 4th NIZO Dairy Conference: Prospects for health, well-being and safety , održanom prošli mjesec u Nizozemskoj.

30 % djevojaka je imao nedovoljan unos kalcija, a unos fosfora i magnezija je bio u skladu s preporučenim. Ono što bi dodatno trebalo promijeniti u prehrani obuhvaćene populacije, s obzirom na rizik od pojave osteoporoze u kasnijoj dobi, je smanjiti unos proteina i natrija, povećati unos kalcija u onih s nedovoljnim unosom i povećati unos željeza.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari