Datum objave: 09. 04. 2015.

Glavičasta salata uobičajeno je povrće koje ima vrlo koristan učinak na zdravlje, prvenstveno zbog bogatstva antioksidansa. No, čini se da nema svaka salata isti antioksidativni učinak.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, primijećeno je da boja salate može ukazivati na brzinu djelovanja antioksidativnih tvari koje se nalaze u njoj.

U istraživanju su proučavane fenolne tvari triju sorti salate – salate sa zelenim, zeleno-crvenim i crvenim listovima, a metodom elektronske paramagnetske rezonancije (EPR) praćena je i brzina antioksidativnog djelovanja pojedinih fenolnih komponenti.

Rezultati su pokazali da zelena sorta salate uglavnom sadrži tvari koje djeluju malom do umjerenom brzinom, crvena sorta tvari koje djeluju umjerenom do velikom brzinom, dok je kod zeleno-crvene sorte utvrđen sadržaj svih triju vrsta tvari – sporodjelujućih, brzodjelujućih te onih koje djeluju umjerenom brzinom.

Autori su napomenuli kako brzina djelovanja pojedinih antioksidativnih tvari ne govori o njihovoj većoj ili manjoj poželjnosti. Ljudskom organizmu su potrebni i antioksidansi sporog i brzog djelovanja, stoga je u zdjeli salate najbolje pomiješati različito obojene sorte ove korisne namirnice.

Pošalji prijatelju na email

Komentari