Što bi trebali probati navijači?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Portugalci su poznati kao narod koji je upoznao Europu s obiljem različitih začina i egzotičnih namirnica, što je značilo malu revoluciju u prehrambenim navikama Europljana..
Činjenica da se Portugal nalazi na obali Atlanskog oceana garantira obilje ribe i školjaka koje nalazimo na trpezama portugalskih domova i restorana.

Bakalar / bacalhau / je vrijedan posebnog spomena jer ima počasno mjesto u nacionalnoj gastronomiji Porugala. Kaže se da postoji onoliko načina pripremanja bakalara koliko je dana u godini.

Bacalhau
Unatoč iznimnoj kvaliteti morskih plodova, Portugalci vole pojesti dobar komad mesa. Svakome tko se zatekne u Portugalu savjetuje se da proba portugalski odrezak /bife ŕ Portuguesa/ koji se obično pripravlja s umakom od vina Porto; ražnjiće s vinom i češnjakom /espetadas/ te čuveno jelo – svinjetinu s školjkama začinjenu crvenom paprikom /carne de porco ŕ alentejana/.

Espetadas
Školjki i rakova ima u izobilju, a posebno se preporučuju škampi i rakovi.
Svakako treba isprobati i najpopularniji portugalski sir /Queijo da Serra/ - kozji sir koji se proizvodi u regiji Serra da Estrela, gdje se nalazi najviši planinski masiv u zemlji.

Queijo da Serra
Volite li slatko, nećete se razočarati u Portugalu, budući da se nacionalni specijaliteti odlikuju s više od 200 vrsta tijesta za kolače. Čini se da se nacionalna pomama za slatkim delicijama pojavila u vrijeme okupacije Mura. Kasnije, u 17. i 18. stoljeću, crkvenjaci su postali poznati po samostanskim kolačićima poput «trbuščića časnih sestara» /barriga de freiras/.
Izbor kolača je impresivan te vam se neće biti lako odlučiti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari