Antonia Vlašić

Datum objave: 01. 06. 2022.

Nova 4-SURE dijeta (4-strategije-za-sulfidnu-redukciju) osmišljena je kako bi regulirala fermentaciju u debelom crijevu te na taj način smanjila stvaranje viška sumporovodika.

Nova studija trajala je osam tjedana, a u njoj je sudjelovalo 28 odraslih osoba (22-72 godine) s blagim do umjereno aktivnim ulceroznim kolitisom. Svim ispitanicima savjetovano je da povećaju unos fermentabilnih vlakana, smanje ukupni unos proteina i proteina koji sadrže sumpor te izbjegavaju unos određenih prehrambenih aditiva. Znanstvenici su proučavali podnošljivost dijete, samoprocjenjeno pridržavanje dijete te klinički i endoskopski nalaz. Proučavana je i modulacija crijevnih karakteristika koja je uključivala analizu proteinskih biomarkera. Također, ispitanici su trebali ispunjavati upitnik o kvaliteti života vezanoj uz prehrambene navike.

Pokazalo se kako je 95% ispitanika dobro podnosilo dijetu te se isti udio ispitanika pridržavao redovitog provođenja ovog načina prehrane.

Poboljšan klinički nalaz primijećen je kod 48% ispitanika, dok je poboljšanje endoskopskog nalaza uočeno u 36% slučajeva. Nadalje, udio kratkolančanih masnih kiselina u uzorku stolice povećao se za 69%, a rezultati provedenog upitnika bili su poboljšani za 10 bodova.

Autori zaključuju kako provođenje 4-SURE dijete pokazuje pozitivne učinke kod odraslih osoba s ulceroznim kolitisom te kako su potrebna daljnja istraživanja da bi se dodatno potvrdio njen učinak.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari