Ružica Vukadin

Datum objave: 09. 03. 2022.

Dovoljan unos povrća dio je svake uravnotežene prehrane te kao takav smanjuje rizik od razvoja raznih bolesti. Međutim, prema novom istraživanju, to ne znači da prehrana obogaćena povrćem može smanjiti rizik i od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Nuffield odjela za zdravlje stanovništva Sveučilišta u Oxfordu, Kineskog Sveučilišta u Hong Kongu i Sveučilišta u Bristolu. U istraživanju je sudjelovalo 399 586 ispitanika kojima su se 12 godina pratili čimbenici poput prehrambenih navika, načina života, primjene lijekova, reproduktivnog zdravlja i ostalo. Rezultati praćenja pokazali su kako je prosječni dnevni unos povrća iznosio 5 žlica, od čega su se dvije odnosile na sirovo, a preostale tri na kuhano povrće. Također, rezultati su pokazali kako je rizik od smrtnosti uzrokovane kardiovaskularnim ishodima bio smanjen za 15% kod ispitanika s povećanim unosom povrća u odnosu na one sa smanjenim unosom povrća. Nadalje, veći unos sirovog povrća, ali ne i kuhanog, bio je povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti..

Ovaj prividni učinak povrća na kardiovaskularne bolesti bio je značajno smanjen kada su se uzeli u obzir ostali čimbenici poput socioekonomskog statusa i načina života, i to za preko 80%.

Autori tvrde kako ova studija nije dokazala zaštitni učinak povrća na kardiovaskularne bolesti, nego je pokazala kako će se naizgled zaštitni učinak povrća na kardiovaskularne bolesti vrlo vjerojatno moći objasniti pristranošću ovih zbunjujućih čimbenika, vezanih za socioekonomski status i način života.

Svakako, razvoj kardiovaskularnih bolesti i dalje se pripisuje smanjenom unosu povrća, a kao zaštita od razvoja ovih i drugih bolesti preporuča se održavanje normalne tjelesne mase i uravnotežena prehrana, koja podrazumijeva dnevni unos voća i povrća u količini od 5 porcija.

Također, autori tvrde kako bi buduća istraživanja ipak trebala biti usmjerena na utjecaj određenih vrsta povrća ili određenog načina pripreme povrća na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Food Navigator

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, povrće,

Komentari