Datum objave: 17. 01. 2017.

Znanstvenici tvrde da zamjena crvenog mesa povrćem može smanjiti rizik od infarkta miokarda, dok ga zamjena ribe povrćem može povećati.

Nedavno je provedeno istraživanje na 29 142 žena i 26 029 muškaraca dobi od 50 do 64 godine. U istraživanju se proučavalo kako će zamjena crvenog mesa, bijelog mesa i ribe povrćem utjecati na rizik od infarkta. Ispitanici prethodno nisu imali nikakve srčane bolesti.

Tijekom 13,6 godina znanstvenici su uočili pojavu infarkta miokarda kod 656 žena i 1694 muškaraca. Omjer rizika od pojave infarkta miokarda kod osoba koje su crveno meso zamijenile povrćem bio je 0,94, a kod osoba koje su ribu zamijenile povrćem bio je viši, čak 1,23. Zamjena bijelog mesa peradi povrćem nije pokazala povećanje rizika od infarkta miokarda.

Već su prethodna istraživanja povezala konzumaciju crvenog mesa sa zastojem srca. Pokazala su da se pretjeranom konzumacijom crvenog mesa povećava i razina opasnih molekula trimetilamin N-oksida koje utječu na zastoj srca. S druge strane, pak, omega-3 masne kiseline iz ribe smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti pa se stoga preporučuju kao zamjena za crveno meso.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crveno meso,

Komentari