Datum objave: 17. 02. 2015.

Smanjenje unosa zasićenih te povećanje unosa nezasićenih masnih kiselina, odnosno zamjena životinjskih masti s biljnim uljima u prehrani, dobro je poznata preporuka za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, zaštitna uloga višestruko nezasićenih omega-6 masnih kiselina se u posljednje vrijeme sve više dovodi u pitanje jer se smatra da potiču upalne procese u organizmu.

Stoga je skupina australskih i američkih istraživača odlučila ispitati povezanost razine omega-6 masnih kiselina u krvi i rizika od prerane smrti. U istraživanju su koristili podatke o 2 792 starija ispitanika koji su bili praćeni od 1992. do 2000. godine u sklopu jednog američkog epidemiološkog istraživanja.

Rezultati su pokazali da su ispitanici s najvišim razinama linolne kiseline, koja je najzastupljenija omega-6 masna kiselina u prehrani, imali 13 % niži rizik od opće smrtnosti, u usporedbi s ispitanicima s najnižim razinama ove masne kiseline u krvi. Nadalje, rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti pokazao se 22 % nižim.

Veza između visokih razina ostalih omega-6 masnih kiselina, poput arahidonske kiseline koja se povezuje s upalnim reakcijama, i rizika od smrtnosti nije zamijećena.

Autori su zaključili kako rezultati njihovog istraživanja ne potvrđuju hipotezu da je visok unos omega-6 masnih kiselina štetan za zdravlje srca i krvnih žila.

Izvor: Circulation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari