Datum objave: 25. 11. 2009.

Suplementi koji sadrže sterole, kao i prehrambeni proizvodi čiji su oni sastojak, ne oslabljuju antioksidativnu sposobnost organizma, kaže nova španjolska studija.

Fitosteroli - kolesterolu slične molekule dobivene iz biljnih izvora, u zadnje vrijeme preplavljuju tržište u obliku proizvoda (uljnih, mliječnih) čiji su glavni dodatak (kao biljni steroli ili njihovi esteri). Studije su pokazale kako se redovitom konzumacijom 1.5 - 3 grama fitosterola dnevno smanjuje ukupna razina kolesterola u organizmu za čak 17%.

Jedna najnovija studija izdiferencirala je vrste kolesterola - "dobar" (HDL) i "loš" (LDL) te pokazala kako tromjesečnom svakodnevnom konzumacijom 2 grama fitosterola razina LDL-a pada za 10%, a omjer apoA i apoB za 5% (apoA je glavni LDL, a apoB glavni HDL-predstavnik). Takvim djelovanjem fitosteroli bi mogli zauzeti visoku poziciju na ljestvici boraca protiv masnoćom uzrokovanih kardiovaskularih oboljenja.

Anti-kolesterolsko djelovanje postavilo je istovremeno i pitanje deficita vitamina topivih u mastima, od kojih su većina moćni antioksidansi. Međutim rezultati kažu kako je pala samo razina kriptoksantina - za nešto više od 20%, te da pritom sveukupni antioksidativni kapacitet organizma nije nimalo narušen. Kriptoksantin je derivat beta-karotena, prsisutan u kukuruzu, mahunama i paprici, mandarinama, narančama i breskvama, a posjeduje jaku antioksidativnu aktivnost.

Stoga očekujemo kako će fitosteroli biti pridodani kao četvrti član poznatom "trojcu"za zdravlje srca i krvnih žila, kojeg za sada čine omega-3 masne kiseline, beta-glukani i sojini proteini.

Izvor: The Journal of Nutritional Biochemistry, November 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari