Datum objave: 02. 03. 2015.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pokazalo je da je nedostatak vitamina D u djetinjstvu povezan sa subkliničkom aterosklerozom u odrasloj dobi, te se tako nadovezalo na mnoga prethodna koja su ukazala na povezanost niskih razina vitamina D i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

U istraživanju su korišteni podaci jednog opsežnog finskog istraživanja koje se bavilo ispitivanjem rizičnih čimbenika za razvoj bolesti srca i krvnih žila i u kojem je sudjelovalo 2 148 ispitanika. 1980. godine – kada je započeto spomenuto istraživanje, ispitanici su bili dobi 3-18 godina te im je uzet uzorak krvi iz kojeg je analizirana razina vitamina D. Status vitamina D u toj dobi uspoređen je s debljinom intime-medija karotidnih arterija 27 godina kasnije, kada su ispitanici ušli u srednju životnu dob. Inače, debljina intime-medije karotidnih arterija služi kao osjetljiv pokazatelj napretka ateroskleroze.

Rezultati su pokazali da su ispitanici s najnižim razinama vitamina D tijekom mladosti, u odrasloj dobi imali značajno veću učestalost visokorizične debljine intime-medije karotidnih arterija.

Ova povezanost pokazala se neovisnom o statusu vitamina D u odrasloj dobi, kao i o ostalim rizičnim čimbenicima razvoja kardiovaskularnih bolesti, poput pretilosti, visoke razine lipida u krvi, visokog krvnog tlaka, niske razine tjelesne aktivnosti i konzumacije duhana.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari