Vitaminoteka

Datum objave: 21. 03. 2016.

Prema novoj analizi objavljenoj u časopisu JAMA Neurology, djeca majki koje su tijekom trudnoće imale deficit vitamina D, potencijalno imaju veći rizik od razvoja multiple skleroze u kasnijem životu.

U analizi je sudjelovalo 176 ispitanika s multiplom sklerozom čije su majke tijekom drugog stanja sudjelovale u jednom finskom istraživanju trudnica. Između ostalog, majkama je u istraživanju bio određen status vitamina D – većini tijekom prvog tromjesečja, a ovi rezultati poslužili su u novoj analizi.

Usporedbom s 326 kontrolnih ispitanika bez multiple skleroze, zapaženo je da su djeca majki s deficitom vitamina D imala čak 90 % veći rizik od razvoja istraživane neurodegenerativne bolesti u odrasloj dobi.

Inače, do sada su brojne istraživanja pokazala da više razine vitamina D mogu zaštititi od multiple skleroze, no u nekima je primijećeno da izloženost ovom vitaminu tijekom razvoja u maternici povećava rizik. Tako predstavljena analiza, iako nije jako detaljna, zapravo predstavlja dobru podlogu za daljnja istraživanja. Sljedeći korak mogao bi biti ispitati kako na rizik od multiple skleroze utječe, primjerice, izloženost različitim dozama vitamina D prije rođenja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari