Josip Rešetar

Datum objave: 09. 05. 2018.

Zaključci nove japanske studije objavljene u časopisu BMJ ukazuju da bi visok status vitamina D mogao biti povezan s nižim rizikom od razvoja karcinoma.

U istraživanju su analizirani podaci prospektivne studije centra za javno zdravstvo u Japanu u kojoj je sudjelovalo 33736 ispitanika starosti 40 do 69 godina. Na početku studije ispitanicima su uzimani uzorci krvi iz kojih je mjerena koncentracija vitamina D. Budući da je koncentracija vitamina D ovisna o izloženosti suncu, napravljene su korekcije s obzirom na godišnja doba u godini.

Tijekom 16 godina koliko se odvijala studija zabilježen je 3301 slučaj karcinoma unutar promatrane skupine ispitanika.

Nakon uvrštavanja svih čimbenika koji utječu na povećanje ili smanjenje rizika od karcinoma, znanstvenici su dobili podatak o tome kako vitamin D utječe na pojavu karcinoma.

Pokazalo se da su ispitanici kod kojih je zabilježena najviša koncentracija vitamina D imali za 20 % niži relativni rizik od razvoja karcinoma.

Znanstvenici svakako pozivaju na dodatna istraživanja koja bi trebala odrediti koncentraciju vitamina D koja je optimalna za maksimalno smanjenje rizika od karcinoma, a da pritom ne djeluje toksično na organizam.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, vitamin D,

Komentari