Datum objave: 26. 01. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Obstetrics & Gynecology, trudnice s niskom razinom vitamina D u krvi pod većim su rizikom od prijevremenog poroda.

Za potrebe istraživanja ispitane su trudnoće preko 1 100 žena koje su doživjele prijevremeni porod te su uspoređene s podacima o trudnoćama oko 2 100 žena čiji je porođaj nastupio oko očekivanog termina. Prijevremeni porod bio je definiran kao porod prije navršenog 37. tjedna trudnoće.

Rezultati su pokazali da se sa sniženjem razine vitamina D u krvi ispitanica, povećala i vjerojatnost prijevremenog poroda.

Primijećeno je da su ispitanice koje su u ranom razdoblju trudnoće pokazale umjereni nedostatak vitamina D, koji je bio definiran kao razina u krvi manja od 50 nmol/L, u 11 % slučajeva doživjele prijevremeni porod. Trudnicama kojima je koncentracija vitamina D iznosila 50-74,9 nmol/L, prerani porod je nastupio u 9 % slučajeva, dok je kod ispitanica s najvišim razinama proučavanog vitamina – 75 nmol/L ili više – taj udio iznosio 7 %.

Autori su kao moguće objašnjenje potencijalnog zaštitnog učinka vitamina D naveli kako možda pomaže spriječiti bakterijske infekcije u placenti. No, napomenuli su i kako je prije uzimanja dodataka ovog vitamina, bitno prvo se posavjetovati s liječnikom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari