Datum objave: 04. 11. 2014.

Prema istraživanju čiji su rezultati prezentirani na nedavno održanom kongresu Acute Cardiovascular Care 2014 u Švicarskoj, pacijenti oživljeni nakon iznenadnog zastoja srca su pod većim rizikom od slabije funkcije mozga i smrti ukoliko imaju deficit vitamina D.

Zastoj srca karakterizira njegov iznenadan prestanak rada, a u navedenom istraživanju bio je ispitan status vitamina D kod 53 pacijenata kojima je uspješno uspostavljen ponovni rad srca nakon zastoja, dok su još bili u nesvjesnom stanju. Šest mjeseci nakon otpusta iz bolnice, ispitanicima je bio procijenjen i neurološki ishod zastoja.

Analize su otkrile da je 65 % ispitanika s deficitom vitamina D, koji je bio definiran kao razina 25-hidroksivitamina D manja od 10 ng/mL, pokazalo slab neurološki ishod, u usporedbi sa samo 23 % u skupini ispitanika s normalnom razinom vitamina D. Procijenjeno je da deficit vitamina D povećava vjerojatnost slabljenja funkcija mozga nakon zastoja srca sedam puta.

Nadalje, primijećeno je i da je do šestog mjeseca nakon otpusta iz bolnice, 29 % ispitanika s deficitom vitamina D preminulo. S druge strane, među pacijentima s normalnim razinama ispitanog vitamina nije bilo fatalnih ishoda.

Autori su, stoga, preporučili reguliranje statusa vitamina D kod pojedinaca s većim rizikom od zastoja srca. Radi se o osobama s poremećajima rada srca te s prirođenim srčanim manama, a dodatni rizični čimbenici su i pušenje, pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak te neaktivni način života.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari