Ela Lučić

Datum objave: 26. 10. 2020.

Niska razina vitamina D i K povezana je s povećanim rizikom za smrtnost od svih uzroka, a možda i s učestalošću kardiovaskularnih događaja, pokazali su rezultati nedavno objavljenog kohortnog istraživanja.

Vitamin K, koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, fermentiranim mliječnim proizvodima i žumanjku jajeta, potreban je za aktivaciju određenih proteina koji inhibiraju kalcifikaciju u krvožilnom sustavu, što smanjuje rizik od koronarne bolesti i smrti. U općoj populaciji, pokazalo se kako je istovremena niska razina vitamina D i vitamina K povezana s krutošću arterija – zadebljanjem i otvrdnjivanjem stijenke arterije, što je povezano s pojavom visokog krvnog tlaka. U ovoj prospektivnoj studiji, objavljenoj u časopisu European Journal of Nutrition, znanstvenici su nastojali ispitati povezanost koncentracija vitamina D i K sa smrtnošću od svih uzroka, smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti i kardiovaskularnim događajima u općoj populaciji.

Znanstvenici su u studiju uključili 4 742 ispitanika srednje dobi koje su pratili tijekom 14 godina. Ispitanici su ispunili upitnike kako bi se prikupili detaljni podaci o demografskim i zdravstvenim čimbenicima, dijagnozi kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti, obiteljskoj anamnezi, etničkoj pripadnosti, stečenom obrazovanju, upotrebi lijekova i učestalosti bavljenja sportom.

Rezultati su pokazali kako je istovremena niska razina vitamina D i K bila prisutna u 20% ispitanika te je bila povezana s većim rizikom za smrtnost od svih uzroka, u usporedbi s normalnim statusom vitamina D i K, ili niskom razinom samo jednog od ta dva vitamina. Sličan trend primijećen je i vezano uz smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i kardiovaskularne događaje, iako povezanost nije bila statistički značajna.

Autori studije ističu kako je uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani uobičajeno i zasigurno koristi zdravlju kostiju, s uočenim pozitivnim učincima na gustoću kostiju i prevenciju prijeloma. Ipak, status vitamina D treba uravnotežiti sa statusom vitamina K kako bi osoba postigla optimalno kardiovaskularno zdravlje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: smrtnost, vitamin D, vitamin K, zdravlje srca,

Komentari