Datum objave: 07. 01. 2015.

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Cancer, bolji status selena u organizmu povezan je s nižim rizikom od kolorektalnog karcinoma.

U istraživanju su korišteni uzorci krvi prikupljeni u velikom europskom ispitivanju povezanosti karcinoma i prehrane – EPIC. Razine selena i selenoproteina P, odnosno, status selena određen je kod više od 520 000 ispitanika te je ispitana njegova povezanost s pojavnosti kolorektalnog karcinoma.

Rezultati su pokazali da je viši status selena značajno povezan s nižim rizikom od kolorektalnog karcinoma, a primijećeno je da je navedena veza izraženija kod žena.

Prosječna razina selena u krvi ispitanika bila je oko 80 μg/L, što je mnogo niže od prosječnih 110-170 μg/L koliko pokazuju istraživanja iz SAD-a i Kanade. Međutim, te razlike ne čude budući da je europsko tlo, pa tako i hrana koja se na njemu uzgaja, uglavnom siromašno selenom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari