Srce više voli sojino ulje nego palminu mast
Sojino ulje i palmina mast su najčešće upotrebljavane masnoće u razvijenim zemljama..
U časopisu Journal of Nutrition objavljeni su rezultati desetogodišnje studije s Kostarikancima koji su preživjeli prvi akutni infarkt miokarda, gdje se s posebnim zanimanjem pratila vrsta ulja koje se najčešće koristi u domaćinstvu.
Analizirani su podaci za 2111 pacijenata i jednak broj ispitanika kontrolne skupine. Pušača, manje obrazovanih i s abdominalnom gojaznošću je bilo više među pacijentima nego u kontrolnoj skupini. Palminu mast je koristilo 30 % pacijenata i 25 % ispitanika kontrolne skupine što i nije velika razlika, međutim, udio trans masnih kiselina u sojinom ulju je jako varirao (5-22 %), pa kad je uspoređen unos palmine masti i sojinog ulja sa samo 5 % trans masnih kiselina utvrđen je 39 % veći rizik za infarkt miokarda.
Ukupna količina zasićenih masti u prehrani bila je povezana s povećanim rizikom od bolesti srca.